Misplaced Pages

ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

Article snapshot taken from Wikipedia with creative commons attribution-sharealike license. Give it a read and then ask your questions in the chat. We can research this topic together.
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد به ویکی‌پدیا خوش‌آمدید دانشنامه‌ای آزاد که همه می‌توانند آن را ویرایش کنند؛
با ۱٬۰۲۳٬۰۵۶ مقاله به زبان فارسی مقالهٔ برگزیده ویرایش

آترا-هاسیس، آترام-هاسیس یا بنا به واژگان آغازینِ متن «وقتی خدایان انسان بودند»، حماسه‌ای از ادبیات متأخر بابلی باستان است که تاریخ بشریت را از آفرینش تا طوفان بازگو می‌کند. چهار نسخه از این داستان به دست آمده که قدیمی‌ترین آن به قرن هفده پیشا دوران مشترک تعلق دارد. روایت همین متن از «طوفان» است که شاعر حماسه گیلگمش به عنوان منبعی برای روایت خودش از اسطوره «طوفان» به کار برد. علاوه بر آن، الگویی چشمگیر برای داستان طوفان نوح در کتاب مقدس می‌شود. بررسی تطبیقی متن‌های خاور نزدیک دربارهٔ طوفان با روایت طوفان در کتاب مقدس، معمولاً منجر به روشن شدن آنچه که در هر متن یگانه است، می‌شود. روش علمی تطبیقی نه فقط شباهت متن‌ها بلکه بی‌شباهتی‌ها را نیز مشخص می‌کند. تصنیف‌گر سفر پیدایش (باب ۱ تا ۹)، چارچوبی حداقل به قدمت آترا-هاسیس را به کار گرفته و کیهان‌شناسی و تاریخ آغازین انسان را بازتعریف کرده است. نام آترا-هاسیس به معنای «بسیار خردمند» است. در حماسهٔ آترا-هاسیس، انلیل از هیاهوی بی‌امان آفرینش جدید (انسان) به ستوه آمد و عذاب نازل کرد. ائا راه رهایی انسان را به آترا-هاسیس نشان داد. در پایان، انلیلِ خشمگین راه حلِ نهایی را برگزید: او «طوفان» را نازل کرد تا بشریت یکسره نابود شود. راه حل نهایی انلیل، خدایان را به حال مرگ افکند. کِشتی بر قلهٔ کوهی بلند نشست؛ بوی خوش پیشکش آترا-هاسیس به آسمان رفت و خدایان — خشکیده‌لب و در گرسنگی نشسته بودند — به غذا هجوم آوردند. برای چارهٔ مشکل سر و صدای بشر، خدایان در بشر تغییراتی دادند تا دیگر نتواند مانند گذشته زاد و ولد کند. بزرگ‌ترین تغییر آن بود که خدایان، پایانی برای طول عمر انسان قرار دادند. زبان اکدی، زبانی سامی است که از حدود سال ۲۵۰۰ پیش از دوران مشترک تا آغاز دوران مشترک، در بابِل و آشور به آن گویش و مکتوب می‌شد.

ادامه… مقاله‌های برگزیدهمقالهٔ امروز

آیا می‌دانستید که …؟ ویرایش
  • فرانسیسکو وارایو بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال آرژانتین در اوت سال ۲۰۱۰ آخرین فرد زنده از میان بازیکنان مرحلهٔ نهایی جام جهانی فوتبال ۱۹۳۰ اروگوئه بود که در سن صد سالگی درگذشت؟ (در تصویر)
  • … از آنجا که دو قاره آسیا و اروپا مرز طبیعی ویژه‌ای ندارند و مرزبندی کنونی میان این دو قاره بیشتر تاریخی-فرهنگی است؛ برخی از گیتاشناسان این دو قاره را قاره‌ای یکپارچه می‌دانند و آن را اوراسیا می‌خوانند؟
  • امپراتریس گو-ساکوراماچی ۱۱۷ فرمانروا و در تمام دوره‌های امپراتوری ژاپن وی ۸ و آخرین امپراتریسِ فرمانروای ژاپن است؟
  • جنبش وهابیت پیش از پایه‌گذاری حکومت پادشاهی عربستان سعودی، یک بار توسط سلطان عثمانی در سال ۱۸۱۸ و بار دیگر به دست خاندان رشیدیه، از تسلط سیاسی و مذهبی بر این سرزمین بازماند؟
  • مرغ چنگ می‌تواند هر صدایی که در پیرامونش به گوش می‌رسد را تقلید کند، حتی صدای بسته شدن دریچهٔ دوربین در هنگام عکس گرفتن؟
  • جایزه هوگو قدیمی‌ترین و یکی از معتبرترین جوایز در زمینهٔ داستان‌نویسی علمی–تخیلی است که به افتخار هوگو گرنسبک نام‌گذاری شده است؟
  • رنسانس یا نوزایی در سال‌های ۱۳۰۰ از ایتالیا آغاز شد و در طول سه قرن در سراسر اروپا انتشار یافت؟
بیشتر… دربارهٔ ویکی‌پدیا ویرایش ویکی‌پدیا دانشنامه‌ای اینترنتی با بیش از ۳۲۹ زبان با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته می‌شود و هر کس که به اینترنت دسترسی داشته باشد می‌تواند مقاله‌های آن را ویرایش کند. هدف ویکی‌پدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبان‌های زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکی‌مدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکی‌واژه، ویکی‌کتاب، ویکی‌گفتاورد، ویکی‌خبر، ویکی‌دانشگاه، ویکی‌سفر، ویکی‌داده و ویکی‌گونه را پدیدآوردند. ویکی‌پدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ نوزدهم ویکی‌پدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب می‌شود. ویکی‌پدیای فارسی هم اکنون (۲ دی ۱۴۰۳ خورشیدی) ۱٬۰۲۳٬۰۵۶ نوشتار دارد.

ادامه… ویکی‌پدیا، بدون نیاز به اینترنت

از میان خبرها ویرایش وو وون شیک، رئیس مجلس قطعنامه استیضاح را امضا کردوو وون شیک، رئیس مجلس
قطعنامه استیضاح را امضا کرد به‌روزرسانی از پیش‌نویس کاربران یادبودها ویرایش

امروز: یکشنبه، ۲۲ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی برابر ۲ دی ۱۴۰۳ هجری خورشیدی و ۲۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ هجری قمری (UTC)

روز زن و مادر به مناسبت زادروز فاطمه زهرا

رویدادها
زادروزها
درگذشت‌ها
→ روز قبلروز بعد ←
یادبودهای دسامبریادبودهای بیشتر… نگارهٔ برگزیدهٔ امروز ویرایش
بیداری، حق رای زنان، نام اثری از هنری مایر، کاریکاتوریست و انیماتوریست آلمانی-آمریکایی است که در سال ۱۹۱۵ میلادی خلق شد.
موضوع این اثر به عصر ترقی‌خواهی اشاره دارد. این دوره، دوره‌ای از کنشگری اجتماعی و اصلاحات سیاسی و اجتماعی در ایالات متحده آمریکا بود که از ۱۸۹۰ تا ۱۹۲۰ به‌طول انجامید.
این اثر نشان می‌دهد که مطالبهٔ عمومی حق رأی زنان به سمت شرق از ایالت‌های غربی که برای اولین‌بار آن را پذیرفته بودند، در حال حرکت است.
این اثر نخستین‌بار در مجلهٔ پاک (مجله) به چاپ رسید. بایگانی دسامبر ۲۰۲۴نگاره‌های برگزیدهٔ بیشتر درون‌مایه ویرایش

دانش طبیعی و صوری: اخترشناسیزیست‌شناسیشیمیزمین‌شناسیفیزیکآماراحتمالاتریاضیاتسامانه‌هاعلوم رایانهمنطق

دانش اجتماعی و انسانی: آموزشادبیاتاقتصادانسان‌شناسیباستان‌شناسیتاریخجامعه‌شناسیجغرافیاروان‌شناسیزبان‌شناسیارتباطاتعلوم سیاسیفلسفه

دانش کاربردی: پزشکیحقوقرایانهبهداشتفناوری اطلاعاتفناوریکسب و کارکشاورزیمدیریتمهندسی

فرهنگ و هنر: بزرگان و مشاهیررسانه‌سرگرمی‌‌هنرهای نمایشیهنرهای تجسمیسینماموسیقیمعمارینقاشیورزش

پروژه‌های خواهر ویکی‌پدیا ویرایش

ویکی‌پدیا توسط ویرایشگران داوطلب نوشته شده و از سوی سازمان ناسودبر بنیاد ویکی‌مدیا میزبانی می‌شود که خود میزبان چندین پروژهٔ داوطلبانهٔ دیگر نیز هست:

زبان‌های ویکی‌پدیا ویرایش

ویکی‌پدیای فارسی در سال ۱۳۸۲ بنیان‌گذاری شده و هم‌اکنون ۱٬۰۲۳٬۰۵۶ نوشتار دارد. ویکی‌پدیا به زبان‌های بسیاری وجود دارد؛ برخی از بزرگ‌ترین آن‌ها در زیر فهرست شده‌اند.

۱٬۰۰۰٬۰۰۰+ نوشتار ۲۵۰٬۰۰۰+ نوشتار ۱۰۰٬۰۰۰+ نوشتار فهرست کامل ویکی‌پدیاها